Laura Hirvi tarinoi 18.6

Home / Artikkelit / Laura Hirvi tarinoi 18.6

Laura Hirvi tarinoi vetovoimaisesta Berliinistä


Suomen Saksan-instituutin johtaja Laura Hirvi aloitti esityksensä pienellä tarinalla, jossa hän kiersi vieraansa kanssa suomalaiset galleriat ja kokoelmat. Joka kerta löytyi taiteilija, joka asuu, ainakin osittain, Berliinissä. Vieras kysyi jossain vaiheessa, asuuko yhtään taiteilijaa enää Suomessa? Totta on, että moni nykytaiteilija asuu tällä hetkellä Berliinissä. Miksi on näin?

Hirvi kysyy ja nostaa saman tien esiin kolme tekijää: talouteen ja uraan liittyvät tekijät, mielikuvat ja haaveet sekä sosiaaliset verkostot. Berliinin aseman globaaleilla taidemarkkinoilla on portti kansainväliseen taidemaailmaan. Berliini-imago tuo taiteilijalle lisäarvoa, sillä Berliini on paikka, jossa luodaan nykyaikaista, rajoja rikkovaa taidetta. Se siis edistää taiteilijan sosioekonomista asemaa Suomessa. Suurista Euroopan keskuksista Berliini on selkeästi edullisin, mitä tulee elinkustannuksiin, ruokaan ja vuokraan mutta myös taidetarvikkeisiin. Ateljeet ovat edullisempia, joka taas mahdollistaa suurempien tilojen vuokraamisen ja isompien teosten valmistamisen.

Laura Hirvi on tehnyt tutkimuksen asiasta. Hänen haastatellessa 15 taiteilijaa, jotka ovat asuneet vähintään vuoden Berliinissä, tuli usein ilmi, että ”olen aina halunnut asua siellä” tai ” nyt on oikea hetki elämässä tehdä se” – mielikuvat ja haaveet siis vaikuttivat muuttopäätökseen. Sosiaaliset verkostot, aikaisemmat kontaktit tai ystävät kaupungissa helpottivat asiaa. Berliini koettiin myös inspiroivana työympäristönä. Sen historialliset kerrostumat, laaja taidekenttä sekä avoin, liberaali ja boheemi luonne houkuttelivat muuttamaan.

Miten sitten tämä transnationaalinen työtapa toimii? Taiteilijat maalaavat ja viettävät arkensa enimmäkseen Berliinissä. Suomessa he opettavat, pitävät näyttelyjä, myyvät töitään ja hakevat apurahoja. Luovuus siis kulkee yli rajojen; matkustavat taiteilijat, taideopiskelijat ja taideteokset luovat uusia ajatuksia ja kylvävät luovuuden siemeniä yli valtiorajojen.

Lopuksi Hirvi muistutti, että Taarastissa on nyt esillä loistava otos berliiniläisiä taiteilijoita. Kannattaa siis suunnata sinne. Mutta, luonnollisesti, tervetuloa myös Berliiniin ja Suomen Saksan-instituutin näyttelyihin.

Teksti: Liisa Helanto (perustuu Lauran Hirven muistiinpanoihin tutkimuksesta ”A Suitcase full of Art” Transnational Mobility among Berlin-based visual artists from Finland).