Taiteilijat

Home / Taiteilijat

Taarasti taidehalli


Esillä olevat taiteilijat:

Hans Christian Berg (www)
Markus Konttinen (www)
Niko Luoma (www)
Niko Luoma (Instagram)

Hans Christian Berg (1971)

HC Berg asuu ja työskentelee Inkoossa. Bergillä on tutkinnot Aalto-yliopistosta sekä kuvanveistosta että keramiikka- ja lasitaiteen suunnitteluohjelmasta. Berg sai Vuoden Nuori taiteilija -palkinnon vuonna 2007. Lisäksi hän on saanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja mm. William Thuringin säätiön pääpalkinnon vuonna 2009. HC Bergin kansainvälinen maine on kasvanut tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Berg käyttää teoksissaan useita materiaaleja; metallia. lasia, akryylia luodakseen töitä, joissa näkyy rajaton optinen taituruus. Hänen taiteensa haastaa tavanomaisia tapoja nähdä ja katsoa; materiaalin ja valon kohtaaminen tarjoaa yllätyksiä ja oivalluksia.
Bergin teokset ovat itsenäisiä kokonaisuuksia ja yhtäaikaa herkkiä oppaita arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen historiaan. Hänen veistoksensa ja optiset installaationsa eivät ole kylmiä esineitä vaan  ihmisen luovuuden syvällisiä ilmauksia ja sellaisenaan ne  muodostavat vahvan vuorovaikutteisen siteen ympäristöönsä. Ne kutsuvat yleisöä osallistumaan, haastavat näkemisen rajat ja pakottavat niin ruumiin kuin näkymättömän sielunkin liikkeeseen.

Hänen töitään on esillä gallerioissa ja kaikissa merkittävissä julkisissa kokoelmissa mm. Kiasma, EMMA, HAM ,  Wäinö Aaltosen museo Turussa lisäksi julkisissa tiloissa mm. Dipolin uudisrakennuksessa.

Video 1 VÄREJÄ VÄREJÄ -näyttely.

Video 2 VÄREJÄ VÄREJÄ -näyttely.

Kuva: Jussi Tiainen
Markus Konttinen (1957)

Markus Konttisen maalaukset koskettavat värin, valon ja tilan kysymyksiä, maalauksen kaksi ulotteisen pinnan laajentuneen kentän kautta. Teokset heijastelevat ihmisen havaintoja omasta paikastaan ja suhteestaan muun muassa luontoon. Maalaukset suhtautuvat kriittisesti painovoimaan ja perspektiivin kaavamaisuuteen. Värien vuorovaikutus ja muotojen itsenäisyys, sekä läpikuultava materiaali ja konkreettinen piirustus avaavat uusia tiloja periaatteessa klassisen välineen pintaan ja syvyyteen.

Markus Konttinen on osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla vuodesta 1982 ja pitänyt noin kolmekymmentä yksityisnäyttelyä. Hänen teoksiaan on lähes kaikissa keskeisissä julkisissa kokoelmissa Suomessa, kuten Kiasma, HAM, EMMA, Wäinö Aaltosen museo, Sara Hildenin taidemuseo, ja Rovaniemen Taidemuseo. Hänen teoksiaan on myös julkisissa kokoelmissa Ruotsissa. Parhaillaan hänen teoksiaan on esillä Sara Hildenin taidemuseon näyttelyssä ” Apina ja Vesiputous ”.

Markus Konttinen on toiminut opettajana, rehtorina ja dekaanina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa ja hänet vihittiin kunniatohtoriksi Taideyliopiston promootiossa 2018. Markus Konttinen on saanut Pro Finlandia mitalin ja hänet on valittu Vuoden Nuoreksi Taiteilijaksi.

Markus Konttisen tuotannosta on julkaistu neljä kattavaa katalogia !999 Vuodet 1986-1999. 2004 Vastatusten ja sisäkkäin. 2007 Kesän valoa – Kulkemisia ja pysähtymisiä. 2012 Joki, pilvet ja kuu.
Taiteilijasivut www.markuskonttinen.net

Video VÄREJÄ VÄREJÄ näyttely

Niko Luoma (1970)

Luoma on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta 2003. Hän on opiskellut Yhdysvalloissa Bostonissa School of the Museum of Fine Artsissa 1998 ja New England School of Photographyssa 1995. Hänellä on ollut yksityis- ja yhteisnäyttelyjä Suomessa ja ulkomailla vuodesta 1995.

Niko Luoman viimeisimmät suurikokoiset valokuvateokset ovat nimeltään Adaptations (Sovituksia). Ne pohjautuvat tilan kubistiseen hahmotukseen. Taidehistorian merkkiteokset puretaan geometrisiin muotoihin ja kootaan uudelleen käyttäen lukuisia valotuksia. Nämä valotukset ovat  abstrakteja ja kuitenkin laskelmallisia, emuloiden kubismissa käytettyä näkökulmien yhtäaikaisuutta.

Vaikka Luoma omistautuu perinteisiin työtapoihin vangitessaan valon filmille, hänen työnsä kahden vuosikymmenen ajalta on vakiinnuttanut hänet analogisen valokuvauksen todelliseksi uudistajaksi.

Luoma tuo Taarastiin mm. Vincent Van Gogh’s Auringonkukkia sekä muita Adaptions-sarjan teoksia.

Video VÄREJÄ VÄREJÄ -näyttely.

Luoman töitä on julkisissa kokoelmissa muun muassa Suomen ja Ruotsin valtioiden kokoelmissa, Kiasman kokoelmassa, Kourin kokoelmassa, Emil Aaltosen museossa Tampereella, sekä yksityiskokoelmissa Euroopassa ja Yhdysvalloissa.