Värejä värejä

Home / Värejä värejä

Kuraattori Markus Konttisen ajatuksia

Näyttelyn nimi VÄREJÄ VÄREJÄ kertoo varsin paljon kyseisen näyttelyn teemasta ja sisällöstä. Värin ajatellaan vaikuttavan katsojan tunteisiin ja ajatuksiin varsin samoin tavoin kuin musiikin – mahdollisesti ilman säestävää tarinaa tai rakennetta, aistien kautta nähtynä ja koettuna, itsenäisenä kokemuksena – väri on vapaa liikkumaan myöskin sidottuna muotoon tai sitten sitoutumattomasti tilasta ja valosta syntyen.

Taiteilijat Niko Luoma, Hans Christian Berg ja Markus Konttinen työskentelevät taiteilijoina visuaalisten kysymysten parissa, erilaisten medioiden ja välineiden kautta. Näyttelyn taiteilijoiden käyttämät välineet, valokuva, veistos ja maalaus ovat sekä klassisia että moderneja klassisia välineitä kuvataiteen kentässä.

Valotettu paperi, läpinäkyvä pleksi tai metalli ja öljyväri kankaalle ovat konkreettisia materiaaleja käsitellä havaintoamme tilasta, ajasta ja valosta.

Väri syntyy valossa ja valosta. Näyttelyn taiteilijat eivät kuitenkaan etsi tieteellisiä näkökulmia värin ja valon vuorovaikutukseen vaan taiteen kautta ennalta aavistamattomia ja aina uudelleen muotoutuvia ” rakenteita” ja tapahtumia, jotka nousevat hyvinkin yksilöllisistä oivalluksista, valinnoista ja havainnoista.

Valon ja tilan voimakas läsnäolo teosten muotokielessä yhdistää eri muodoissaan teoksia ja tekijöitä.

Näyttely on myös kysymys katsojalle; miten näemme ympäristömme, mikä viittaa mihinkin tuttuun tai tuntemattomaan muistoon tai elävään tapahtumaan ja miten väri on osa kaikkea sitä mikä on ympärillämme – tapahtumiin ja muotoihin sitoutuneena tai sitten tunteena tai ajatuksena.